Skip to main content

Τι κανει το ελαιολαδο μου ποιοτικο?

 Πιέζοντας και σπάζοντας τον καρπό της ελιάς, βγάζουμε το χυμό δηλαδή το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια διαχωρίζουμε το λάδι από το νερό. Πως? Κυρίως με τη μέθοδο της φυγοκέντρησης. Έτσι παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Χωρίς τη χρήση διαλυτών ή την εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού.

Δεν χρειάζονται χημικά για τη διαδικασία αυτή.

 Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το μόνο μαγειρικό λάδι που μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την εκχύλιση χωρίς περαιτέρω χημική επεξεργασία. Εξάγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικά μέσα, προκειμένου να διατηρηθούν τα θρεπτικά στοιχεία. Γι 'αυτό και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας.

Τελικά, είναι τόσο απλό να παράγουμε ένα πραγματικά ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο;

  Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια ταξινόμηση του ελαιολάδου. Είναι η ανώτερη κατηγορία που καθορίζεται από ορισμένες παραμέτρους (οξύτητα, υπεροξείδια, απορρόφηση UV (K270, K232) Delta-K), η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια. Εκτός από τη χημική ανάλυση, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (φρουτώδη, πικρά, πικάντικα).

 Εκτός από αυτές τις γενικές οδηγίες, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να παραχθεί ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας και μερικά από αυτά μελετώνται παρακάτω:

 Το πιο σημαντικό  είναι η χρήση ποιοτικών ελιών. Με αυτό εννοούμε φρέσκες ελιές, άθικτες, οι οποίες συλλέγονται αποκλειστικά από τα κλαδιά υγειών δέντρων. Δεν πρέπει να επιλεγούν ελιές που έχουν πέσει στο έδαφος ή είναι σπασμένες, χαραγμένες ή υπερώριμες. Μετά τη συλλογή των ελιών, πρέπει να εξάγουμε το ελαιόλαδο αμέσως στο ελαιοτριβείο, ώστε να μην υποβαθμίσουμε την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Η πρέσα λαδιού πρέπει να είναι καθαρή, πιστοποιημένη και καλύτερη χρήση μεθόδου εκχύλισης ειναι αυτή με ψυχρή μέθοδο (cold pressed), έτσι ώστε το εκχυλισμένο ελαιόλαδο να διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά. Η διήθηση του ελαιολάδου είναι καλύτερα να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, διαφορετικά τα αποτελέσματα της ενζυμικής δραστηριότητας θα εμφανιστούν κατά τους επόμενους μήνες στη χημική και οργανοληπτική ανάλυση και θα επιδεινώσουν την ποιότητα του προϊόντος μας

Στη συνέχεια, ένα κρίσιμο σημείο είναι η αποθήκευση. Υπάρχουν τρεις παράμετροι που μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα του ελαιόλαδου: φως, αέρας και θερμοκρασία. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως η οσμή, η γεύση ή το χρώμα. Για το λόγο αυτό, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να φυλάσσεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, γεμισμένες με άζωτο στο κενό χώρου, προκειμένου να αυξηθεί η σταθερότητα του ελαιολάδου και με καλό σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας, έτσι ώστε να προστατεύεται από τις καταστροφικές συνέπειες του φωτός, του οξυγόνου και των υψηλών θερμοκρασιών.

  Και όταν πρόκειται για το κομμάτι της εμφιάλωσης θα πρέπει να προτιμούμε ένα γυάλινο μπουκάλι πολύ σκούρου χρώματος που είναι το καλύτερο υλικό για την αποθήκευση ελαιολάδου. Το φως και το οξυγόνο αποκλείονται και προστατεύουμε το προϊόν όσο μπορούμε από τις αρνητικές επιπτώσεις της οξείδωσης και της υποβάθμισης της ποιότητας.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που πρέπει να χειριζόμαστε με σεβασμό, από την αρχή, οταν ακόμα βρίσκεται στην ελιά, μέχρι να φτάσει στα σπίτια μας και να γίνει μέρος των μαγειρικών μας δημιουργιών!